Lancering nieuwe E-learning cursus: Perinatale & neonatale palliatieve zorg

Lancering nieuwe E-learning cursus: Perinatale & neonatale palliatieve zorg

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap, bevalling, of in de eerste periode na de geboorte (perinatale sterfte) is voor ouders en betrokken zorgverleners een ingrijpende ervaring. De begeleiding van deze ouders en gezinnen is echter nog ver van optimaal, omdat perinatale palliatieve zorg in Nederland nog een vrij onbekend vakgebied is. Daarom heeft het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg hard gewerkt aan het vertalen van een nieuwe E-learning van onze internationale collega’s van het International Children’s Palliative Care Network (ICPCN).

 

Over perinatale en neonatale palliatieve zorg

Perinatale en neonatale palliatieve zorg is holistische en multidisciplinaire zorg voor baby’s, vrouwen en gezinnen. Het heeft betrekking op zorg die wordt verleend in de periode voor de geboorte, tijdens de geboorte en kort na de geboorte wanneer een baby een levensbeperkende aandoening heeft. Met deze diagnose is de kans groot dat de baby voor, tijdens of kort na de bevalling komt te overlijden. Het kan ook zijn dat de baby overleeft en over een langere termijn intensieve palliatieve zorg nodig heeft. De perinatale periode begint bij 24 weken zwangerschap tot kort na de geboorte. De neonatale periode omvat de eerste 28 dagen van het leven.

Inhoud van de cursus

Perinatale en neonatale palliatieve zorg bieden doorlopende ondersteuning tijdens de zwangerschap, de bevalling, en ook daarna. Waar nodig wordt er bijkomende rouwzorg geboden. Door de cursus krijgt u een beter begrip van wat perinatale en neonatale palliatieve zorg en rouwzorg betekent. Door het verlies van een ongeboren of pasgeboren kind komt het gezin terecht in een emotioneel zeer belastende situatie. Na het volgen van deze cursus zult u beter in staat zijn om het gezin te helpen en te ondersteunen bij het maken van passende keuzes voor de baby en het gezin. Bijvoorbeeld bij beslissingen rond de behandeling en het levenseinde. Ook vergroot de cursus uw kennis omtrent ondersteuningsgroepen en rouwbegeleiding die beschikbaar zijn voor gezinnen. Tijdens de cursus leert u tevens hoe u het gezin kunt begeleiden bij het creëren van herinneringen. Veel ouders waarderen het zeer als de zorgprofessional de mogelijkheid om herinneringen te maken en te verzamelen uitlegt en faciliteert.

Voor wie?

Deze E-learning is ontwikkeld om de kennis van en het vertrouwen in perinatale en neonatale palliatieve zorg voor zorgprofessionals te verbeteren en om zorgverleners te ondersteunen die betrokken zijn bij het verlenen van zorg aan baby’s, ouders en gezinnen. De cursus is bedoeld voor iedereen die werkt binnen de verloskunde, gynaecologie of medische kindzorg en te maken heeft met perinatale en/of kinderpalliatieve zorg. De cursus is geschikt voor elke discipline, waaronder artsen, klinisch personeel, verpleegkundigen, medisch maatschappelijk werkers, geestelijke verzorgers, en vrijwilligers.

Inzet experts

Bij het herschrijven van deze internationale E-learning naar de Nederlandse zorgcontext hebben we waardevolle hulp gehad van een aantal experts. Vooral de expertise van Jeannette Rietbergen van Stille Levens – Kenniscentrum Babysterfte was van onmisbare waarde in het zorgvuldig aanvullen en verwoorden van de kennis over dit precaire onderwerp.

Lancering

Op 10 november zal de E-learning over perinatale & neonatale palliatieve zorg gelanceerd worden. U kunt de cursus dan vinden via de scholingspagina van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg. Voor vragen over deze E-learning kunt u terecht bij opleidingscoördinator Maraliza de Haan: m.dehaan@kinderpalliatief.nl.