Subsidie ‘Impuls Geestelijke verzorging en rouw- en verliesbegeleiding thuis’ verlengd

Subsidie ‘Impuls Geestelijke verzorging en rouw- en verliesbegeleiding thuis’ verlengd

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft sinds 2019 de subsidie ‘Impuls Geestelijke verzorging’ beschikbaar gesteld. Deze subsidie zorgt ervoor dat elk gezin met een ernstig ziek of overleden kind een beroep kan doen op ondersteuning van een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider. Afgelopen jaar hebben meer dan 250 kinderen en gezinnen ondersteuning ontvangen middels deze subsidie. 

Ervaringen van ouders

Ouders ervaren de ondersteuning van een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider als positief: een gemiddelde van een dikke 8, zo blijkt uit een vragenlijstonderzoek onder 69 ouders. De begeleiding biedt hen rust, ruimte, troost, steun en inzicht. Ouders geven aan dat de begeleiding ook van enorme meerwaarde is voor broertjes en zusjes in het gezin. ‘De kinderen kregen de ruimte om in hun creatieve creaties hun verdriet en boosheid te uiten rondom de aandacht die naar hun zus ging’, aldus een ouder. Op kindzorgervaring.nl kunt u meer ervaringen van ouders lezen of uw eigen ervaringen in de zorg voor uw kind delen.

Wilt u weten wat de verschillen en de overeenkomsten zijn tussen rouw- en verliesbegeleiding en geestelijke verzorging en hoe één van beide u wellicht kan helpen? Lees dan dit artikel.

Toekomstige financiering
Goed nieuws: de subsidieregeling wordt door het Ministerie van VWS met vijf jaar verlengd, vanaf 1 januari 2022. De huidige ‘route’ om aanspraak te maken op deze subsidie blijft via de Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) verlopen. Dus wilt u contact met een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider? Of wilt u als professional gebruik maken van de subsidie. Neem dan contact op met de coördinator van het NIK in uw regio. De begeleiding kan zowel tijdens het ziekteproces plaatsvinden als na overlijden.

Het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg vindt het belangrijk dat deze zorg en ondersteuning voor gezinnen met een ernstig ziek of overleden kind duurzaam toegankelijk blijft. Daarom gaan we samen met het Ministerie van VWS de mogelijkheden verkennen om deze zorg te verankeren in één van de bestaande zorgwetten.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met Carolien Huizinga, beleidsadviseur en projectleider ‘Impuls geestelijke verzorg en rouw- & verliesbegeleiding thuis’, via c.huizinga@kinderpalliatief.nl of 06-45643718.