Tor-is-dood: creatief pakket leert kinderen dat de dood bij het leven hoort.

Tor-is-dood: creatief pakket leert kinderen dat de dood bij het leven hoort.

 

De dood hoort bij het leven. Alles wat leeft gaat immers ook een keer dood. Kinderen hebben vaak vragen over de dood en over hoe dat dan precies gaat. ‘Tor-is-dood’ - het creatieve en taboedoorbrekende gezinspakket over de dood, begraven en afscheid nemen - neemt je bij de hand om zelf met dit onderwerp aan de slag te gaan. Dit pakket is een initiatief van Rouwloods uitvaartbegeleiding en Kinderprakrijk Villa Hoep, beiden nieuwe netwerkleden van NIK Holland Rijnland.

 

Saskia Wester, van Rouwloods uitvaartbegeleiding, en Else Marij Vollebregt en Jantine Schuilenburg, van kinderpraktijk Villa Hoep, vertellen:

 

“Met Tor-is-dood willen wij het taboe dat rust op de dood doorbreken en handvatten aanreiken waarmee je het onderwerp bespreekbaar kunt maken bij kinderen. Het pakket helpt je voorbij de verlegenheid om hierover in gesprek te gaan binnen het gezin, in de klas of rondom een uitvaart. Het leert kinderen dat de dood een natuurlijk onderdeel van het leven is. Het pakket is zo opgezet dat het educatief is op zowel hoofd- als hartniveau.

 

Tor-is-dood biedt uitleg en ruimte voor emoties en creativiteit

Het verhaal van Tor neemt je mee langs doodgaan, afscheid nemen, begraven en herinneren. Er wordt onder andere aandacht gegeven aan wat doodgaan is en hoe dood eruitziet. Er wordt bewust afscheid genomen van Tor door het sluiten van zijn kistje. Ook kan Tor worden begraven en herinnerd. Bij elk onderdeel is er aandacht voor uitleg, emoties en creativiteit.

 

Kinderen vertrouwd laten raken met de dood

Het is normaal dat (jonge) kinderen bezig zijn met de dood, maar volwassenen vinden het vaak lastig om met deze interesse om te gaan. Wij geloven echter dat het van enorme waarde is als je kinderen vertrouwd laat raken met de dood. Dat kan tijdens een situatie waarin een gezin of klas te maken krijgt met verlies, maar dat kan ook juist als er geen directe aanleiding is.

Alles wat leeft, gaat immers een keer dood. Hoe mooi zou het zijn als kinderen leren te beseffen dat de dood bij het leven hoor? Vanuit een vertrouwde omgeving, waarin zij zich gehoord en gesteund voelen. Hier willen wij met Tor-is-dood een bijdrage aan leveren.”

 

Meer informatie

Voor meer informatie en/of het bestellen van Tor-is-dood kun je terecht op tor-is-dood.nl

Wil je meer weten over de twee nieuwe netwerkleden van NIK Holland Rijnland? Klik dan hier.